Wegwijs in ICES-dataportalen

Informatiehuis Marien heeft samen met IMARES een korte handleiding gemaakt om snel wegwijs te worden in de dataportalen van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Deze mondiale organisatie doet onderzoek en geeft advies om een duurzaam zeegebruik te ondersteunen.

Een belangrijke taak is het ICES-advies over de visserijquota. De benodigde basisdata voor deze adviezen worden ingewonnen via allerlei visserijsurveys en registraties van visserijactiviteiten. ICES coördineert deze surveys en registraties en ontsluit de verzamelde data via dataportals. Die data zijn vaak via internet openbaar beschikbaar. Maar door de enorme hoeveelheid data is het lastig om snel wegwijs te worden in de vele dataportalen die ICES heeft. De handleiding biedt (professionele) gebruikers handvatten om snel succesvol met de ICES-dataportalen aan de slag te gaan.

Voor wie nieuwsgierig is naar alles wat ICES aanbiedt of specifieke gegevens zoekt over stoffen, soorten of andere meetgegevens is een bezoek aan de ICES- website zeker de moeite waard.

ICES. Bron: terhi.minkkinen@ices.dk, ICES Terhi Minkkinen