Samenwerking tussen het Informatiehuis Water en het Informatiehuis Marien

Het Informatiehuis Water (IHW) werkt al meer dan een jaar samen met het Informatiehuis Marien (IHM). Onder andere aan de ontwikkeling van het portaal voor de Kaderrichtlijn Mariene Strategie: het KRM-portaal. Zij kunnen elkaar steeds beter vinden. Zo heeft het IHW op 4 april 2016 samen met het IHM een introductie op de Aquo-standaard verzorgd voor betrokkenen bij het IHM.

Deze gebruikers werken al een tijdje met de standaard, maar ook met andere (internationale) standaarden en hadden inmiddels diverse vragen verzameld. De introductie ging onder andere in op open data en hoe de Aquo-standaard in elkaar steekt. Op een uniforme manier gegevens uitwisselen tussen partijen die betrokken zijn bij het waterbeheer, dat is waar de open standaard Aquo voor staat.

Joan Staeb (IHM) presenteerde de Nederlandse visie op dataonsluiting aan de hand van monitoringsresultaten van mariene projecten in 'bijna-Aquo'. Deze monitoringsresultaten zijn als open data te downloaden vanaf de website van het Informatiehuis Marien. Hinne Reitsma (IHW) gaf met zijn presentatie een introductie op de Aquo-standaard en benadrukte dat het gebruik van standaarden vele voordelen biedt die uiteindelijk leiden tot:

  • besparing van kosten
  • verbetering van kwaliteit
  • vermindering afhankelijkheid
  • vergroting uitwisselbaarheid (Interoperabiliteit).

Verder kwamen diverse onderdelen van de Aquo-standaard aan bod, zoals de Aquo-lex, de Aquo-objecten, de Aquo-domeintabellen en de Aquo informatiemodellen.
Meer weten over de Aquo-standaard? Bezoek dan onze Aquo website.

Reacties van deelnemers na afloop: “Ik begrijp nu veel beter waarom Aquo zo in elkaar zit” en “ik weet nu beter waar ik op moet letten”.

Deelnemen aan een toekomstige introductie op de Aquo-standaard?
Heeft u nog vragen of wilt u deelnemen aan een toekomstige introductie op de Aquo-standaard? Stuurt u dan een e-mail aan de Servicedesk van het IHW via servicedesk@ihw.nl.

introductie-op-aquo-standaard